Συγγραφικό Έργο

Συγγραφικό Έργο

Υπάρχει λύση;
Εκδόσεις ΠόλιςΣυζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τον Γιάννη Πρετεντέρη, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των θεμάτων για το χρέος και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τα ποικίλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα δε θα λυθούν, αν δε συμβάλλουν στην υπέρβασή τους καλά πληροφορημένοι πολίτες με άποψη και κρίση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αδιέξοδο;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με προβλήματα που ήταν αδιανόητα πριν από λίγα χρόνια, οδηγείται στην εξεύρεση λύσεων με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξή της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα να παραμένει μια οντότητα που ενεργεί ως σύνολο. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσει ανάπτυξη, δημοκρατία και πολιτιστική πρόοδο για όλα τα μέλη της.
Δρόμοι Ζωής
Αθήνα, 2015 - Εκδόσεις Πόλις
Οι Δρόμοι ζωής είναι μία πολιτική αυτοβιογραφία, μία προσωπική μαρτυρία του Κώστα Σημίτη για την πορεία της χώρας, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι το 1996.
The European dept crisis: The Greek case
Manchester University Press
Σε αυτό το βιβλίο ο Κώστας Σημίτης εξετάζει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους με μία ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας. Πρόκειται για μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.
Ο εκτροχιασμός
Αθήνα, 2012 - Εκδόσεις Πόλις
Μία προσπάθεια του Κώστα Σημίτη να δείξει ότι η κρίση που συγκλόνισε την Ελλάδα έχει τις ρίζες της στη δομή του πολιτικοκοινωνικού συστήματος και στην υστέρηση της χώρας. Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρέασε και επηρεάζει άμεσα τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Αλλά και η ελληνική κρίση επιδρά βαθμιαία όλο και περισσότερο στην Ευρωζώνη.
Η Κρίση
Αθήνα, 2008 - Εκδόσεις Πόλις
Αναφορά στους κινδύνους που διατρέχει η κοινωνική μας οργάνωση από την ύφεση που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Η αναθεώρηση είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία καθώς η κρίση αποτελεί πρόκληση για δράση.
Σκέψεις για μια προοδευτική διακυβέρνηση
Αθήνα, 2008 - Εκδόσεις Πόλις
Παρουσίαση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο νοοτροπίες, αυτή που καλλιεργεί την κοινωνική απαισιοδοξία και αυτή που υποστηρίζει ότι οι μηχανισμοί της αγοράς είναι καθοριστικό στοιχείο στην εξέλιξη. Ο προοδευτικός λόγος είναι λόγος που αφορά το μέλλον και ο πολίτης έχει και άλλη διέξοδο από την παραίτηση και την υποταγή.
Η δημοκρατία σε κρίση;
Αθήνα, 2007 - Εκδόσεις Πόλις
Η δημοκρατία έχει περιεχόμενο ζωντανό. Είναι αντικείμενο πολιτικής στο οποίο οι πολίτες πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους ώστε να αποτελέσουν ενεργά μέλη της κοινωνίας, να συνειδητοποιήσουν την κοινωνική τους ευθύνη και να στηρίξουν κοινωνικές αλλαγές.
Στόχοι, Στρατηγική, Προοπτικές
Αθήνα, 2007 - Εκδόσεις Πόλις
Στον τόμο αυτό περιέχονται ομιλίες και άρθρα που καλύπτουν το διάστημα 2000-2006. Παρουσιάζουν τους στόχους, τη στρατηγική και τις προοπτικές του προοδευτικού χώρου. Αφορούν τα επίκαιρα προβλήματα της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της παρουσίας της Ελλάδας στον κόσμο.
Ομιλία κατά την παρουσίαση του βιβλίου
Πολιτική για μία Δημιουργική Ελλάδα 1996-2004
Αθήνα, 2005 - Εκδόσεις Πόλις
Το βιβλίο αυτό αφορά την προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της χώρας την περίοδο 1996 - 2004. Αναλύει πολιτικές, εξιστορεί γεγονότα, παρουσιάζει αποτελέσματα, επισημαίνει αδυναμίες και προτείνει κατευθύνσεις για το μέλλον. Ο πολίτης χρειάζεται να ξέρει το χτες για να κρίνει το σήμερα και να καθορίζει τη στάση του αύριο.
Ομιλία κατά την παρουσίαση του βιβλίου
Για μία Ισχυρή Ελλάδα, Σύγχρονη και Δημοκρατική
Αθήνα, 2002 - Εκδόσεις Καστανιώτη
Η αξία της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης αποκτούν περιεχόμενο με τον διαρκή εκσυγχρονισμό των θεσμών του πολιτικού συστήματος. Οι πολίτες πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών διεργασιών, να έχουν άμεση πρόσβαση στην εξουσία, να προωθούν τα συμφέροντά τους, και να δίνουν πνοή στη συμμετοχική δημοκρατία.
Για μία Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και στον Κόσμο
Αθήνα, 2002 - Εκδόσεις Καστανιώτη
Η ελληνική εξωτερική πολιτική, στην εποχή των μεγάλων ανακατατάξεων, βασίζεται στις αρχές του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ειρήνης, της διεθνούς αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Στην τετραετία 1996-2000 η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις, δύσκολα προβλήματα και σοβαρές κρίσεις. Η εξωτερική πολιτική που ακολούθησε απέδωσε καρπούς και δικαιώθηκε.
Για μία Ελλάδα Οικονομικά Ισχυρή και Κοινωνικά Δίκαιη
Αθήνα, 2002 - Εκδόσεις Καστανιώτη
Την τετραετία 1996-2000 δεν εγκαινιάστηκε μόνο μια νέα σελίδα για την ανάπτυξη και την οικονομική ισχυροποίηση της χώρας. Έγινε και μια σημαντική προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη. Απαιτείται εγρήγορση, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει προς την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση. Έτσι θα ενισχύει συνεχώς την παρουσία της και το κύρος της στη διεθνή κοινωνία.
Για μια Κοινωνία Ισχυρή για μια Ισχυρή Ελλάδα
Αθήνα 1995 - Εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ
Ενωμένοι να Τολμήσουμε
Αθήνα 1994
Εθνικιστικός Λαϊκισμός ή Εθνική Στρατηγική;
Αθήνα 1992 - Εκδόσεις ΓΝΩΣΗ
Προτάσεις για μια άλλη πολιτική
Αθήνα 1992 - Εκδόσεις ΓΝΩΣΗ
Θέσεις για την πολιτική στρατηγική του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος
Αθήνα, 1990
Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός της ελληνικής κοινωνίας
Αθήνα 1989 - Εκδόσεις ΓΝΩΣΗ
Λαϊκισμός και Πολιτική
Αθήνα 1989 - Εκδόσεις ΓΝΩΣΗ
Ν.Μουζέλης, Θ.Λίποβατς, Μ.Σπουρδαλάκης, εισαγωγή Κ.Σημίτης
Η Πολιτική της Οικονομικής Σταθεροποίησης
Αθήνα 1989 - Εκδόσεις ΓΝΩΣΗ
Ν.Γκαργκάνας, Τ.Θωμόπουλος, Κ.Σημίτης, Γ.Σπράος, εισαγωγή-πρόλογος Κ.Σημίτης
Πολιτική, Κυβέρνηση και Δίκαιο
Αθήνα 1981
Η δομική αντιπολίτευση
Αθήνα 1979
Η προστασία του καταναλωτή
1976 (Γερμανική έκδοση)
Συγγραφικό έργο επιστημονικού περιεχομένου
Το πλασματικό ενέχυρο
1967
Συγγραφικό έργο επιστημονικού περιεχομένου
Το δικαίωμα της εφευρέσεως
1967
Συγγραφικό έργο επιστημονικού περιεχομένου
Χρηστά ήθη και Δημόσια Τάξη
1959 (Γερμανική έκδοση)
Συγγραφικό έργο επιστημονικού περιεχομένου