Παρέμβαση Κώστα Σημίτη σε Διεθνές Συνέδριο για την προσφυγική κρίση

Παρέμβαση Κώστα Σημίτη σε Διεθνές Συνέδριο για την προσφυγική κρίση

«Το πρόβλημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς δεν είναι παροδικό. Η φτώχεια, οι εμφύλιοι πόλεμοι και η παραπλανητική εικόνα ότι στην Ευρώπη ζούμε πλουσιοπάροχα και άκοπα, θα ανατροφοδοτούν το πρόβλημα. Άρα, απαιτούνται λύσεις μακροπρόθεσμες και υπερεθνικές».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σημίτης μιλώντας σε διεθνές συνέδριο που οργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το FEPS με θέμα την προσφυγική κρίση.

Συνομιλώντας επί του θέματος με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Massimo D΄Alema και συντονίστρια της συζήτησης την Άννα Διαμαντοπούλου, ο Κ.Σημίτης υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία: α) η χάραξη μιας «στρατηγικής πληροφόρησης» για να ανατραπεί η απατηλή εικόνα της Δύσης, β) η οργάνωση της αναπτυξιακής βοήθειας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας λ.χ. ΕΕ-Αφρικής «για να περιοριστούν οι αιτίες της μετανάστευσης», γ) η θέσπιση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής που θα βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και της ίσης κατανομής των βαρών, δ) η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριακής ακτοφυλακής, ε) η αναθεώρηση της αρχής του Δουβλίνου, καθώς τα νούμερα της μετακίνησης των πληθυσμών την καθιστούν ανεπαρκή, στ) η επέκταση των συμφωνιών επανεισδοχής, που προϋποθέτει την υποστήριξή τους με τις σχετικές χρηματοδοτήσεις, καθώς «δεν μπορεί για παράδειγμα η Ελλάδα, να αναλαμβάνει σε τακτική βάση την αεροπορική μεταφορά των μεταναστών στις χώρες προέλευσης».

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα των πόρων, που αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση οποιασδήποτε πολιτικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, ο Κ.Σημίτης παρέπεμψε ενδεικτικά σε τρεις  προτάσεις  – αυτήν που παρουσίασε η Άννα Διαμαντοπούλου στην ίδια συζήτηση  (που προβλέπει τη σύσταση ενός  Ταμείου της ΕΕ, το οποίο θα χρηματοδοτεί την κάθε χώρα με βάση το ΑΕΠ της και τον αριθμό των προσφύγων που δέχεται),  τη συναφή πρόταση του Ινστιτούτου Ντελόρ (που αναφέρεται στη θέσπιση ενός Ταμείου Σένγκεν) και στην πρόταση ενός Σουηδικού Ινστιτούτου, που καλεί όσες χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες να πληρώνουν μια συνεισφορά στις χώρες που δέχονται τους πρόσφυγες.

Καταλήγοντας την παρέμβασή του ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε, ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα  στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, με την πάροδο του χρόνου συνειδητοποιείται όλο και περισσότερο, ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα, ούτε κάν η Γερμανία,  μπορεί να διαχειριστεί  ανάλογα προβλήματα μόνη της.